Jar je čas, kedy by mali slovenskí motoristi začať premýšľať o jarnej údržbe svojich áut. U mnohých to končí prezutím zimných pneumatík za nové, no to ani zďaleka nestačí. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako svoje auto pripraviť na príchod jari.

1.V prvom rade: pneumatiky

Okrem výmeny pneumatík zo zimných na letné treba skontrolovať aj výšku dezénu a iné poškodenia, ktoré mohli cez zimu nastať. Dezén premeriame na viacerých miestach, keďže nerovnosti v opotrebovaní pneumatiky môžu byť výsledkom zlej geometrie a prípadné zanedbanie by mohlo vyústiť do nenávratného zničenia gúm. Po zime je na ceste aj veľa výmoľov, preto skontrolujeme aj ráfiky, ktoré sa mohli po nájazde na nerovnosť na ceste ohnúť.

S podvozkom súvisia aj ložiská. Skontrolovať treba jednotlivo všetko a to tak, že roztočíme pneumatiku a ak sa bude ďalej hladko točiť, všetko je v poriadku. Ak však neuvidíte hladký pohyb a pri zákrutách ste počuli hučanie, problém bude práve tu.

2.Potrebná vonkajšia a vnútorná očista

O auto sa treba postarať zvonku, zospodu aj zvnútra. Zimou najviac trpí podvozok, ktorý je v neustálom kontakte so snehom, vodou, nečistotami, štrkovým posypom či soľou. Pozrieť sa treba na nápravu, pružiny či tlmiče. Tlmiče vám dajú jasne najavo, že ich životnosť pominula tak, že z nich začne vytekať mazivo. Vôľu nápravy odporúčame dať prekontrolovať profesionálom. Tí špeciálnym testom, ktorý s pneumatikami hýbe do strán, odhalí prípadnú vôľu.

Nečistoty, štrk a špina sa nanosia aj do interiéru vášho auta a verte nám, nie len na viditeľné miesta. Vnútro vášho vozidla treba dobre povysávať, umyť a očistiť od zaneseného prachu. Postarať sa treba aj o priestory pod koberčekmi, medzi a za sedačkami a o batožinový priestor.

Čas a peniaze vám môže ušetriť jednorazová investícia do pomocníka, ktorý vám hravo, rýchlo a efektívne uľahčí prácu. Vysokotlakové čističe sa osvedčili mnohým milovníkom svojich automobilov. Okrem kvalitného čistenia dokonca ušetríte na spotrebe vody, keďže napríklad tlakové čističe značky Kärcher spotrebujú približne o 80 % menej vody ako v prípade použitia záhradnej hadice. Tak upokojíte svoju ženu, ušetríte peniaze a aj životné prostredie. Značka Kärcher ponúka naozaj veľké množstvo príslušenstva tlakových čističov, takže vyrieši väčšinu problémov s čistením vášho auta, interiéru, exteriéru, pneumatík a podvozku.

Lak na aute dostáva poriadne zabrať vďaka lietajúcemu štrku počas celej zimy. Ani solenie nepridáva na lesklosti laku a karosérie. V prvom rade auto poriadne umyte. Neodporúčame vám však použiť čistiaci prostriedok na riad a špongiu. Na trhu exituje mnoho prostriedkov, ktoré sú špecificky určené na typy lakov a farieb. Vy si už len vyberte ten správny a k svojmu autu pristupujte jemne. Nechcete ho predsa doškriabať prehnaným drhnutím. Ak máte svoje auto skutočne radi, zaobstarajte si aj kvalitný ochranný vosk, ktorý je vhodné používať celoročne.

3.Skontrolujte si aj brzdy

Mnohí mechanici odporúčajú aspoň preventívnu vizuálnu kontrolu doštičiek a kotúčov. Skontrolujeme aj stav brzdových hadičiek, kde sledujeme či na vrchnej vrstve nevznikli praskliny. Aj napriek tomu, že je hadička viacvrstvová, popraskaná vrchná vrstva naznačuje okamžitú výmenu brzdovej hadičky. Opotrebovanosť brzdovej kvapaliny sa dá taktiež na pohľad odhadnúť.

Kvapalina býva obyčajne priehľadná a keď je čas ju vymeniť, pripomína vám svojou farbou skôr vyjazdený čierny olej. Táto nepekná farba vzniká zo znečistenia brzdových trubíc, ktoré s časom hrdzavejú, uvoľňujú sa z nich nečistoty a i keď majú v sebe sitko, malé čiastočky sa cez ne dostanú. Tieto faktory dokonca môžu spôsobiť zlyhanie systému ABS alebo ESP.

4.Prevádzkové kvapaliny

Začneme s chladiacou kvapalinou, kde nás nezaujíma iba stav a hodnota tuhnutia v mrazoch, ale po vizuálnej kontrole môžeme odhaliť ďalšie poruchy motoru, ako je napríklad prenikajúci a pretekajúci olej. Mastnota sa totiž ukáže na povrchu, čo si hneď všimnete.

Ďalej kontrolujeme samotnú hladinu oleja a dolievajúce viečko. Ak sa na viečku nachádza zanesený film, ktorý pripomína vazelínu, môže naznačovať prasknuté tesnenie pod hlavami valcov, kedy do neho preteká chladiaca kvapalina. Ak ide o tenký film, ide skôr o vodu, ktorá kondenzuje pri krátkych zimných jazdách. Pri dlhších cestách však nezabudnite na kontrolu úbytku kvapalín.

5.Pozrime sa aj na osvetlenie a žiarovky

Tento jednoduchý test opäť zvládnete aj sami doma. Zavolajte si na pomoc člena rodiny, ktorý vám skontroluje funkčnosť žiaroviek a vy tak budete vedieť, že v noci a po tme jazdíte bezpečne, vidíte a ste videní.

6.A čo klimatizácia?

Špeciálnu pozornosť by ste mali venovať aj klimatizácii. Ak ste ju preventívne občas v zime nespustili, počas zimy sa na filtre nanosili nečistoty, ktoré sa rozpúšťajú v topiacom sa snehu. Upchanie filtra hrozí najmä vtedy, ak cestári v zime poriadne solili. Špinavý filter je ako liaheň pre baktérie, plesne a zápach, ktoré v prípade zapnutia klimatizácie vpustíte rovno do kabíny.