Multifunkčné náradie patrí medzi ručné elektrické nástroje a je na trhu už niekoľko rokov. Vybavené je niekoľkými výmennými nadstavcami, vďaka ktorým tak zastúpi niekoľko rôznych druhov nástrojov. Každý kutil by mal mať doma jedno oscilačné náradie, no ktorý model je ten správny práve pre vášho?

Prečo potrebujete multifunkčné náradie 

Myšlienka multifunkčného zariadenia je jednoduchá : vytvoriť nástroj, ktorý vďaka oscilačnej hlavni zvládne špecifické práce, akými sú rezanie, odrezávanie, brúsenie, vŕtanie a odstraňovanie vrstiev materiálov. Oscilačná hlava kmitá – pohybuje sa zo strany na stranu, no nie krúživým pohybom. Pripojíte k nemu akýkoľvek nadstavec a dostanete sa na miesta tak tesné a úzke, kam sa s káblami nedostanete.

 

Náš tip: Dajte si pozor na uhol oscilácie. Čím menší bude, tým precíznejšiu prácu vykonáte. Získate tak väčšiu kontrolu nad výsledkom vašej práce.

Všestrannosť tohto nástroja závisí od nadstavcov a príslušenstva. Nadstavce sú určené na:

  • rezanie, napríklad tehál, zámkov,
  • skracovanie dreva,
  • brúsenie nábytku, dreva, brúsenie v horšie prístupných miestach,
  • odrezávanie klincov, trubiek, rúrok,
  • odstraňovanie starých kobercov a linolea, dlaždíc v kúpeľni či kuchyni.

 

Odporúčame vám zaobstarať si kvalitné a značkové multifunkčné náradie. Na začiatku zaň síce zaplatíte viac, no tento výber vám ponúka flexibilitu používania príslušenstva tejto značky, čím na konci ušetríte.

Dôležité parametre náradia

Aké parametre treba zohľadniť pri kúpe, aby ste nekúpili mačku vo vreci, ale skutočne výkonného a nenahraditeľného pomocníka do vašej domácnosti?

 

Rýchlosť oscilácie a jej regulácia

 

Oscilačná rýchlosť sa meria v kmitoch za sekundu. Čím vyššia je rýchlosť kmitania, tým výkonnejšie je samotné náradie. Regulácia tejto rýchlosti vám ale dovoľuje pracovať aj na krehkých materiáloch.

 

Kábel, alebo bez kábla?

 

Ako aj pri iných akumulátorových nástrojoch, ani pri akumulátorovom multifunkčnom náradí nie ste obmedzovaní napájacím káblom. Máte tak slobodu a flexibilitu majstrovať kdekoľvek. Nevýhodou je nabíjanie batérie, ktoré môže predĺžiť čas vašej práce. U predajcov sa poobzerajte po náradí, ktoré je už v základnom balení vybavené batériou a ušetrite tak pár eur.

 

Cena vs výkon

 

Cena náradia sa pohybuje v rozmedzí od 100 € do 300 €. Táto cenová priepasť je príliš veľká, ak sa zameriate len na to, ako dobre vykoná oscilačné náradie svoju prácu. Skutočným rozdielom je pohodlie a komfort pri práci.

 

Vyššia cenovka vám zaručí, že nadstavce vymeníte bez potreby prídavného príslušenstva. Znamená aj menej vibrácií, väčšiu presnosť práce, dobrú výbavu a väčšie pohodlie pri dlhodobom používaní. Očakávať môžete, že drahšie náradie aj niečo vydrží.

Ak náradie plánujete používať často alebo plánujete náročné a veľké práce, odporúčame vám vybrať si drahšie varianty. Na príležitostné používanie vám bude stačiť aj menej výkonný a lacnejší model.

 

Ak už máte svojho obľúbeného výrobcu a značku, vaša voľba je jednoduchá. Značka Makita napríklad ponúka tak akumulátorové multifunkčné náradie, ako aj klasické, s káblovým napájaním do siete. S 18 V batériami od Makity, ktoré obsadzujú celosvetové pracoviská, je táto značka správnou voľnou aj pre vás.