Chystáte sa postaviť si nový dom, no na pozemku stojí ešte ten starý, ktorého sa chcete zbaviť? Chcete si dom rozšíriť, no musíte pri tom zbúrať starú šopu alebo vám stojí v ceste altánok? I keď sa všetko deje na vašej záhrade, musíte o tom informovať stavebný úrad, čo si neraz vyžaduje náročné a nekonečné papierovanie. Tu je zopár tipov a rád na čo si dať pozor v takejto situácii, čomu sa vyvarovať a ako to zvládnuť.

Zákony a administratíva

Rozhodli ste sa búrať, no napriek tomu, že ide o váš majetok, bez súhlasu od stavebného úradu tak urobiť nemôžete. O odstrávenie akejkoľvek stavby musí jej majiteľ požiadať a získať tak povolenie. Zdedili ste dom po vzdialenom príslušníkovi rodinz a nie ste si istý, čo dom nie je zaťažený bremenom, alebo či ste skutočne jediným vlastníkom tejto nehnuteľnosti? Odpobeď na tieto otázky nájdete vo výpise vlastníctva z katastra nehnuteľností.

 

Žiadost o povolenie

V žiadosti musíte uviesť základné údaje o stavbe, napríklad jej druh, účel či miesto. Taktiež nezabudnite uviesť z akého dôvodu chcete stavbu zrútiť a nevynechaje ani predpokladaný dátum začiatku stavebných prác, ich trvanie a predpokladané ukončenie.

Pomôže vám stavbu odstrániť dodávateľ alebo sa chzstáte búrať svojpomocne? Ak aj chcete zrútiť stavbu sami, do žiadosti musíte uviesť meno a adresu osoby, ktorá zabezpečí odborný dozor.

Dôležitou informáciou je aj to, ako naložíte so vzniknutým odpadom, či vaše práce ovplzvnia aj susedných nájomníkov a či je nevzhnutné zabezpečiť ich pozemky voči vami vzkonávaným prácam.

Nič však nie je zadarmo a súčasťou žiadosti o povolenie je aj správny poplatok 6,5 EUR.

 

Kedy povolenie potrebovať nebudete?

Ak ste povolenie nepotrebovali ani na stavbu a napríklad ste si kúpili spomínaný altánok ako hotový produkt, ktorý ste na svoj pozemok doviezli a nainštalovali, zaobídete sa bez povolenia aj pre jeho odstránení. Táto výnimka sa týka aj garáží, kôlne a drobných stavieb, pri ktorých stačí ohlásiť predpokladaný dátum dokedy budú tieto objekty zbúrané. Stavebný úrad sa vyjadrí a zasiahne iba v prípade námietok.

Prvoradá je bezpečnosť pri stavebných prácach

Búranie starého domu môže byť pre mnohých vzrušujúca činnosť, no predtým, ako nabehnete s buracím kladivom treba objekt odpojiť od prívodu vody, plynu a elektriky. Posudok od odborníka budete potrebovať na to, aby ste zistili, či odpojením vašich prípojok neovplyvníte život vašich susedov v susediacich domoch. Od všetkých zainteresovaných budete potrebovať písomné vyjadrenie a súhlas.

Ak sa rozhodnete stavebné práce vykonať sami, okrem odborníka stavbyvedúceho sa vám zíde aj pomocník v podobne výkonného a funkčného náradia na búranie betónových a iných múrov a stien domu. Na trhu nájdete množstvo druhou sekacích a búracích kladív od výrobcov svetových značiek ako Bosch ci Makita. Životnosť týchto kladív je vysoká a to vďaka ich robustnej konštrukcii a použitiu kvalitných materiálov na ich výrobu. Sú to praktickí pomocníci, s ktorými sa skvele manipuluje. Ich konštrukcia tlmí aj škodlivé vibrovanie, ktoré zbytočne navyšuje čas používania a zaručí vám tak najvyšší komfort obsluhy. Navyše si ku každému kladivu môžete dokúpiť špecifické príslušenstvo a sekáče a tak zabezpečiť dokonalé výsledky.

Pozor na azbest

Pri búraní akejkoľvek starej stavby si treba dávať pozor na azbest. Táto ohňuvzdorná látka sa používala ako izolácia potrubí a pridávala sa do striech domov či do strešných krytín eternit.

Do ovzdušia sa pri likvidácii stavby môže dostať azbestový prach, ktorý je nebezpečným odpadom a spôsobuje vážne ochorenia pľúc.

Nie ste si istí, či má vaša stavba azbestové prvky? Obráťte sa na odborníka, ktorého budete znovu potrebovať ako odborného stavbyvedúceho, ktorý bude dohliadať na bezpečné zbúranie a odstránenie stavby na vašom pozemku.

Stavebné práce na takýchto objektoch môže vykonávať iba firma, ktorá disponuje oprávnením vydaným Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ak si to na koniec všetko zhrnieme, pri väčšine väčších stavebných prácna vašom majetku a pozemku sa bez povolenia nezaobídete. Netreba zabudnúť na odborný dohľad pri vykonávaní akýchkoľvek prác a v prvom rade vždy myslite na bezpečnosť, ktorá je najdôležitejšia pri vykonávaní akejkoľvek činnosti. Ak ste domáci kutili a radi si robíte veci sami, zaobstarajte si kvalitnú techniku a pomocníkov, na ktorých výkon sa môžete spoľahnúť a budú vám slúžiť roky.