Chcete si kúpiť elektrocentrálu a neviete na čo sa pri výbere zamerať? Čo si všímať a aké kritéria musí kvalitná elektrocentrála spĺňať? Predajcovia radia tak, aby predali čo najlepšie a nehladia na vaše potreby? Tu je pár našich pár rád, na čo pri výbere dbať a čo od predajcu zaručene žiadať.

Čo je to elektrocentrála?

Začneme s jednoduchou definíciou o tom, prečo sa vlastne oplatí začať obzerať sa po elektrocentrále. Je to zariadenie, ktoré dodáva elektrickú energiu na miestach, kde chýba elektrická prípojka. Je preto vhodná na chalupu do hôr, na chatu či záhradku. Nájdeme ju napríklad aj nemocniciach či na letiskách, kde slúži ako záložný zdroj v prípade odstávky prúdu, ktorú si tieto miesta nemôžu dovoliť.

Dôležité parametre elektrocentrály

Pred výberom elektrocentrály si treba odpovedať na dve zásadné otázky:

  • Ako často plánujeme tento zdroj energie využívať?
  • Aký energetický výkon by mala poskytovať? (v kiloampéroch – kVA)

Tri hlavné vlastnosti elektrocentrály sú výkon, počet fáz a regulácia výstupného prúdu.

Výpočet výkonu elektrocentrály

Pri elektrospotrebičoch odporového typu, medzi ktoré patria napríklad klasické žiarovky, kávovary, ohrievače je riešenie jednoduché. Sú to takzvané bezproblémové elektrospotrebiče, ktoré je možné pripojiť k akémukoľvek typu elektrocentrály.

Výkon elektrocentrály zodpovedá výkonu spotrebiča vo wattoch, ktorý je uvedený na štítku spotrebiča. Ak má náš kávovar výkon 1 kW (kilowatt), tak výkon elektrocentrály by mal byť najmenej 1kVA.

Stroje poháňané elektromotormi, ako sú ručné náradie, kuchynské mixéry alebo vodné čerpadlá potrebujú na svoj chod aspoň o 30 % vyšší výkon elektrocentrály ako je uvedený výkon spotrebiča na štítku.

Ak chceme napojiť elektrospotrebič o výkone 1,5 kW, maximálny výkon elektrocentrály musí byť 1,5-3-krát väčší. Chladničky či mrazničky majú veľmi vysoké energetické nároky na rozbeh a niekedy si vyžadujú dokonca 5-10-krát vyšší maximálny výkon elektrocentrály.

Jedným z najdôležitejších parametrov je, že ani pri plnom zaťažení nesmie elektrocentrála pracovať na pokraji svojich síl a výkonu. Uvedené technické parametre musí elektrocentrála zásadne spĺňať s rezervou. Pri počítaní požadovaného výkonu si treba uvedomiť, že väčšinou nepoužívame všetky elektrospotrebiče naraz. Generátor teda nebude poháňať televízor, vŕtačku, práčku, počítač a žehličku naraz.

Jednofázový alebo trojfázový prúd?

Väčšina spotrebičov v domácnosti je dimenzovaná na jednofázový prúd. Generátory do výkonu 5 kVA vyrábajú výhradne jednofázový prúd.

Kategórie s vyšším výkonom môžu vyrábať aj trojfázový motorový prúd, no treba zvážiť, či drahší trojfázový generátor vôbec využijeme.

Regulácia výstupného prúdu

V tomto prípade hovoríme o regulácii vyrobenej energie. Existujú tri základné katégórie:

  1. Rámové elektrocentrály 2-10 kW s kapacitnou reguláciou

Tento zdroj sa radí do robustnejších a menej odhlučnených svojou jednoduchou konštrukciou. Sú cenovo najdostupnejšie, no neumožňujú napájanie spotrebičov s vyššou citlivosťou na kvalitu výstupu.

Postačia na chod chladničky, na občasné napájanie kosačky, náradia v dielni alebo čerpadla k zavlažovaniu záhrady.

  1. Elektrocentrály s výkonom 2-12 kW

Vyspelejším automatickým elektronickým systémovým vyrovnávaním napätia AVR (Automacit Voltage Regulation) poskytuje táto elektrocentrála efektívnejšie využitie, ovládanie a komfort vybavenia. Vďaka kvalite výstupného napájania umožňuje napájanie aj citlivejších zariadení, ako je napríklad váš laptop, či iná elektronika a mobilné zariadenia.

Tieto elektrocentrály majú väčšiu nádrž, počítač motohodín, sú vybavené aj digitálnym displejom a sú tiež značne odhlučnené.

Príklad kvalitnej elektrocentrály

Dobrým príkladom kvalitnej a výkonnej elektrocentrály môže byť HONDA EU 20i - Jednofázová elektrocentrála.

Ide o kompaktné, ľahké a ultra tiché zariadenie renomovanej značky Honda. Elektrocentrály tejto triedy a kvality majú nízku prevádzkovú hlučnosť a vďaka svojej nízkej hmotnosti aj jednoduchú manipuláciu. Výstupná vyprodukovaná energia je v tej najvyššej kvalite, a preto bez rizík poškodenia môžete pripojiť aj citlivé elektronické zariadenia. Tento prenosný model je vybavený aj funkciou EcoThrottle™, ktorá automaticky nastavuje otáčky motora v súlade so zaťažením. To vám poskytne skutočnú úsporu paliva, ktorým táto elektrocentrála neplytvá.

Cenová relácia

Ceny sa, samozrejme, líšia od výkonu, regulácie a značky. Preto vám odporúčame vždy sa poradiť s autorizovaným odborným predajcom či špecialistom elektrikárom. Z našich typov si však môžete urobiť aspoň predstavu o tom, čo vás pri výbere čaká.