Čisté okná sú vizitkou každej domácej gazdinky. Je tu jar, slnka bude omnoho viac a o to viditeľnejšie budú aj šmuhy, fľaky a zaschnuté kvapky vody na vašich oknách. Preč sú tie časy, kedy sme okná umývali iba vodou a leštili pokrčenými novinami. Dnes to ide inak. Ako? Tu je zopár tipov.

Za akého počasia umývať okná?

Je priam nevyhnutné zvážiť, kedy okná umývame. Žiadnej gazdinke neodporúčame umývať okná počas mrazov, keďže okrem toho, že riskujete poriadnu chrípku, špina z okien pôjde ťažko a voda vám bude zamŕzať. Ani slnečné počasie nie je to najefektívnejšie. Slnečné lúče napomáhajú veľmi rýchlemu schnutiu vody a na skle vám ostanú šmuhy. Tie sa ťažko leštia a naša rada je umývať okná pri oblačnom počasí.

Ako správne umyť okná

V prvom rade používajte prostriedky, ktoré sú na umývanie okien určené. Sú totiž priamo navrhnuté na tento účel. Kuchynský saponát si oveľa ťažšie poradí so šmuhami a škvrnami na vašom okne, i keď ide o lacnejšiu variantu. Okrem toho prípravky na riad zanechajú okná mastné.

Začneme s rámom

Predtým, ako sa vrhneme na umývanie a leštenie skla, dôkladne umyjeme okenné rámy. Na tento účel nám postačí aj vlhká handra s trochou saponátu. Najväčšiu pozornosť treba venovať kľučke na okne a jej okoliu, lebo tá prichádza najčastejšie do styku s našimi rukami, ktoré môžu byť mastné či špinavé. Rovnakú metódu aplikujeme ďalej aj na garniže a parapetné dosky.

Na rade sú okenné sklá

Na umývanie skiel si pripravíme čerstvú a čistú vodu, do ktorej prilejeme vybraný prostriedok na umývanie okien. Potom vám už postačí len stierka s návlekom z mikrovlákna. Tú namočíme do vody a okno dôkladne umyjeme.

Leštenie okien

Posledným krokom po umytí rámov, okolia okna a skiel je leštenie. Netreba sa už namáhať a okná drhnúť novinami. Stačí, aby ste si zaobstarali utierku z mikrovlákien, ktorá za vás rýchlo a efektívne vyrieši problém s leštením.

Ak by ste celý tento proces chceli urýchliť, niet nad dobrého pomocníka do domácnosti. Ak máte veľký dom, v ktorom je nočnou morou umyť všetky okná a drhnutie utierkami a rôznymi prípravkami je utrpením, umývač okien Kärcher za vás okná umyje, utrie aj naleští.

Funguje ako vysávač. Vodu, ktorou umývate, totiž automaticky hneď aj odsáva a vy tak predchádzate jej akémukoľvek plytvaniuči kvapkaniu špinavej vody po celom okne. Okná zanechá bez šmúh, jasné a priehľadné. Okrem okenných skiel ho môžete použiť aj na ostatné hladké povrchy v domácnosti, napríklad na kachličky, zrkadlá alebo sklenené povrchy.

Babské rady

Naše babičky vravia, že pomocníkom môže byť napríklad aj ocot, ktorý prilejeme do vody. Ten vďaka svojim vlastnostiam leští a odmastňuje. Spomína sa aj vanilkový puding, ktorý by sme mali vymiešať v piatich litroch teplej vody a okná umyť. Na leštenie sa vraj zídu silonky a pokiaľ chcete, aby sa okná poriadne leskli, umyte ich slanou vodou.