V dome, či byte sa veci kazia vždy v tom najnevhodnejšom čase. Ako hlava rodiny však pravdepodobne nechcete, aby si vaša manželka volala hodinového manžela. Ako si poradiť s opravami v domácnosti a v záhrade, ktoré sú bezodkladné a nemôžu počkať? Čo vám vo výbave kutila nemôže chýbať, aby ste si hravo poradili s naliehavou situáciou? Tu je pár tipov.

Ako na pretekajúci záchod?

Keď už záchod začne pretekať, treba rýchlo hľadať príčinu takejto situácie. Problém sa prejavuje hlavne u starších toaliet, kde sa pretekanie objaví ako výsledok rokmi zničeného a uvoľneného tesnenia, rozbitého vypúšťacieho ventilu či nahromadené nečistoty, ktoré bránia správnemu fungovaniu nádržky. Odkladanie riešenia situácie sa môže prejaviť na trvalom poškodení toalety, ale hlavne na vašej peňaženke, keďže váš účet za vodu sa mnohonásobne zvýši.

Pri novších toaletách je to naozaj jednoduché

Ako prvé otvoríme nádržku na vodu, čo zvyčajne spočíva v otvorení horného veka toalety či odskrutkovaní splachovacej páčky. Po nahliadnutí dovnútra toalety vytiahneme plavák, ktorý očistíme od nečistôt pod prúdom tečúcej vody. Skontrolujeme tesnenie na ventile a zbavíme ho nečistôt. Ak už je ventil zašlý vodným kameňom, odporúčame ho vymeniť. Nesmiete zabudnúť ani na plochu, na ktorú dosadá tesnenie. Poriadne ju očistite a uistite sa, že tesnenie naozaj dobre prilieha.

V mnohých prípadoch týchto pár jednoduchých úkonov váš problém s pretekajúcim záchodom vyrieši. Ak sa tak nestalo, znovu vám odporúčame zaobstarať si a vymeniť ventil za nový.

Čo ak je situácia presne opačná a voda vôbec netečie?

Niektoré domácnosti netrápi pretekajúca toaleta, ale presne naopak, majú problém s vodou, ktorá do nádržky vôbec netečie.

Hlavným činiteľom môžu byť opäť nečistoty, ktoré zanesú napúšťací ventil. Bude teda nutné ventil vyčistiť, no nezabudnite najprv uzavrieť prívod vody do vášho záchodu.

Dôležité je správne a kvalitné náradie

V domácnosti sa však nejeden muž stretne aj s inými problémami, ako je len pretekajúci záchod. Preto sa treba uistiť, že máte doma to správne náradie, s ktorým hravo vyriešite akýkoľvek problém. Pracovný kufrík alebo brašňa by mali obsahovať kvalitné náradie, na ktoré sa dá spoľahnúť za každých okolností. S kvalitným náradím sa dá vykonať aj kvalitná práca, no treba rátať s tým, že si siahnete hlbšie do vrecka. Spoľahnúť sa na akciový tovar zo supermarketu nie je vždy to najšťastnejšie riešenie.

Čo si kúpiť?

Do klasického vybavenia patria skrutkovače, francúzske kľúče, vŕtačka, meter, šupler – posuvné meradlo, kladivá, štiepacie kliešte.

Je však dobré mať doma aj väčšie kúsky. Napríklad zváračka je pomocník, ktorý dokáže kadečo opraviť a okrem toho s ňou aj veci prerobíte či priamo vyrobíte. Treba sa zamerať na kúpu náradia či elektronáradia, ktoré využijete pri činnostiach, ktoré vykonávate najčastejšie.

Ak bývate v dome, oproti panelákovým kutilom si priplatíte. Vám sa totiž zídu aj iné náradia, ako sú napríklad kosačka, motorová píla alebo sekačka.

Nezabudnite ani na ochranné pomôcky, ktoré zaručene nie sú určené len na profesionálne použitie. Na mysli máme ochranné rukavice či okuliare, ktoré vám môžu pomôcť v predchádzaní vážnym úrazom.

Malá rada na záver

Ak sa rozhodnete vymeniť akúkoľvek súčiastku za novú, nezabudnite si starú súčiastku nafotiť alebo priamo zobrať so sebou do špecializovanej predajne. Na trhu existuje nespočetné množstvo variácií a druhov súčiastok. Mohlo by sa veľmi ľahko stať, že novozakúpené tesnenie nebude priliehať, bude malé či príliš veľké. A tak zrazu zistíte, že súčiastka sa vám nehodí, nesedí alebo patrí do úplne iného typu toalety, práčky či odtoku.