Udržať koberec stopercentne čistý sa vám nepodarí snáď ani vo sne. A potvrdí to nejeden rodič. Avšak nestrácajte nádej! Takmer všetky škody a fľaky, ktoré vysávač nevyrieši, dokážete pohodlne odstrániť aj vy sami doma bez toho, aby ste si museli na pomoc zavolať externú upratovaciu čatu. Ako? Poradíme vám.

Pri súčasnej ponuke rôznych typov podláh sa možno sami seba pýtate, prečo ostať verní starému dobrému kobercu. Podlahové krytiny sa síce ľahšie udržiavajú a vyzerajú dobre, no ak vám po byte behajú deti, podlahy ich nôžky určite nezahrejú. Údržba kobercov je síce časovo náročnejšia a namáhavejšia, no dôsledná starostlivosť o váš koberec sa naozaj oplatí.

Poznáme dva typy čistenia – suché a mokré

Ako vyzerá suché čistenie?

Pri suchom čistení povrch koberca dobre vysajeme a použijeme v obchodoch voľne dostupný prášok na suché čistenie kobercov. Prášok môžeme do koberca vpracovať ručnou kefou alebo vysávačom s rotačnou kefou. Nečistoty sa nám naviažu na prášok a po chvíli už môžeme nečistotu vysať z koberca spolu s práškom.

Prášok je ku kobercu šetrný a koberec je pripravený na používanie hneď po vyčistení. Konzistencia prášku sa však dokáže rozniesť po celej izbe, a preto bude nutné dodatočné upratovanie celej miestnosti. Túto metódu môžete aplikovať takmer na všetky druhy kobercov.

Kedy treba pristúpiť k mokrému čisteniu a ako na to?

Ak sú na koberci viditeľne zažrané fľaky a škvrny od jedla či farieb, nezostáva vám na vyčistenie koberca už nič iné len metóda mokrého čistenia. V prvom rade je nutné koberec dobre vysať od drobných nečistôt či omrviniek. Zakúpite si prípravok na mokré čistenie, ako je napríklad aktívna pena, ktorá sa v koberci rozpustí a taktiež na seba naviaže špinu. Penu ručne špongiou „vmasírujeme“ do koberca a keď pena zaschne, koberec znovu vysajeme. Bonusom použitia peny môže byť aj dodatočné oživenie farby vášho koberca.

Výhodou mokrého čistenia je, že z vlákien dostanete aj hlboko zažratú špinu, no treba počítať aj s časom, počas ktorého koberec nebudete môcť používať, pokiaľ úplne nevyschne.

A čo staré dobré tepovanie?

Tepovanie kobercov ešte tiež nevyšlo z módy. Tepovanie je dostupné a efektívne riešenie, ako vdýchnuť vašim kobercom nový život a vôňu. Tepovanie sa odporúča, ak je vlhkosť vo vašom byte či dome relatívne nízka. Predídete tak škodám, ktoré môže vlhkosť materiálu po tepovaní spôsobiť.

Ideálny čas na tepovanie? Tepovať sa odporúča počas teplých a slnečných letných dní, keď všetko schne rýchlo alebo naopak zase v zimnej vykurovacej sezóne, kedy dosiahnete podobný efekt ako v lete. Tepovaným povrchom musíte dať priestor poriadne vyschnúť, aby ste tak predišli vzniku plesní, zatuchnutiu a nepríjemnému zápachu, ktorý môže byť zdraviu škodlivý pre vás a vaše deti.

Prehnané čistenie koberca pri každej špinke vôbec nie je nutné a navyše môže byť kontraproduktívne, keďže kobercom rozhodne neprospieva. Niekedy stačí použiť aj obyčajné odskúšané rady našich mám. Ktoré sú to? Na škvrny od červeného vína použijeme soľ, na mastné škvrny zaberá jedlá sóda a žuvačku dostanete z koberca s použitím ľadu.

Dobrá rada na záver

Ak máte plné ruky práce a behajú okolo vás deti, veľa času na čistenie kobercov vám pravdepodobne nezostáva. Možno by vám mohlo pomôcť si k čisteniu kobercov zvoliť spoľahlivého „partnera“, ktorým môže byť aj tepovač Kärcher. Ak si chcete ušetriť nielen čas, ale aj peniaze, ktoré by ste investovali do nákladov na vyčistenie odborníkmi, tento vysávač 3 v 1 vám umožní vyčistiť a vysať koberce až do hĺbky.

Tepovač Kärcher je navyše vhodným prostriedkom aj na čistenie tvrdých podláh, napríklad z kameňa, dlažieb či linolea. Na rozdiel od ručného čistenia špongiou, tepovanie a čistenie je s tepovačom Kärcher zabezpečené výlučne čistou vodou, ktorá sa nedostáva do styku s tou znečistenou. Špinu teda naďalej nerozotierate, ale účinne odstraňujete.