Tak, ako na zimu pripravujete svoje auto, by ste sa mali postarať aj o svoju záhradnú techniku. Výnimkou nie je ani kosačka, ktorá si po svojej pracovnej sezóne zaslúži precíznu prehliadku, vyčistenie a starostlivosť. Tým nielen že predĺžite jej životnosť, ale zabezpečíte rovnaký výkon aj počas budúcej sezóny.

 

Ak ste domáci kutili a radi sa staráte o svoju techniku, pri posezónnej údržbe sa pripravte na pár hodín práce. Ak už investujete do kosačky, očakávate, že vám bude slúžiť minimálne desaťročie. Preto sa o ňu treba precízne postarať hneď po sezóne. Čím dôkladnejšie to urobíte, tým výkonnejšie vám bude slúžiť nasledujúcu jar.

 

Čo budete potrebovať na čistenie kosačky?

  • špachtľu na vyčistenie korpusu filtra kosačky
  • francúzsky kľúč na odmontovanie nožov
  • skrutkovač
  • pokročilú techniku, ako je brúska na nabrúsenie nožov
  • kompresor na čistenie

 

Zazimovanie krok za krokom

 

Výmena filtrov

 

Filter kosačky by ste mali skontrolovať minimálne raz za rok. V prípade ľahkého znečistenia ho vyčistite, no môže sa stať, že budete potrebovať nový filter. Čistota filtra zaisťuje správny pomer vzduchu a benzínu. Ak je váš filter špinavý, zvyšuje tak spotrebu kosačky a zapríčiňuje jej nepravidelný chod.

 

Potom naštartujte kosačku, aby sa ohrial motor a vypustite starý olej. Na údržbu nových kosačiek budete potrebovať odsávačku na olej. Nové modely už totiž často nie sú vybavené otvorom na vypúšťanie oleja.

 

Náš tip: Pri vypúšťaní oleja kosačku za žiadnych okolností neprevracajte na bok, inak sa vám olej dostane do valca.

 

 

Nože a skelet kosačky

 

Pri zazimovaní kosačky nezabúdajte ani na nože. Odmontujte ich a opatrne prečistite. Ak ste kosili často, bude ich treba brúskou naostriť. Dbajte na bezpečnosť a používajte ochranné oblečenie.

 

Odmontujte aj kryt kosačky a špachtľou z neho zoškrabte zaschnuté blato či prilepenú trávu. Rozhodne pracujte „nasucho“. Pri práci s prúdom vody by sa vďaka tlaku mohla voda dostať aj do ložísk a iných priestorov kosačky, čo počas zimy môže spôsobiť popraskanie a koróziu.

 

Zapaľovacie sviečky

 

Kosačka by mala spoľahlivo štartovať bez problémov a na prvýkrát. Štartovacia sviečka sa podobne ako filtre vymieňa spravidla raz ročne. Ak na sviečkach nájdete špinu, ktorá sa nedá odstrániť, prípadne máte problém so štartovaním, vidíte spálené elektródy alebo popraskaný porcelán, je čas meniť.

 

Zadné kolesá

 

Tak, ako na aute, odmontujte okrasné „puklice“ a odskrutkujte matice, na ktoré sú kolesá pripevnené. Vyčistite náhon a premažte ho. Očistené kolesá potom namontujte a skompletizujte.