Rozhodnutie o kúpe príklepovej vŕtačky rozhodne netreba brať na ľahkú váhu. Okrem ceny by ste mali zhodnotiť aj iné kritéria, akými sú napríklad značka či typ práce, na ktorú ju budete potrebovať. Okrem profesionálnej práce majú svoje využitie aj v bežnom živote každého domáceho kutila, a preto sú nevyhnutnou súčasťou jeho výbavy.

 

Príklepové vŕtačky sa používajú pri vŕtaní do betónu alebo tehly a sú skvelým pomocníkom, ktorý kombinuje výhody klasickej vŕtačky a kladiva.

 

Vŕtačka je nenahraditeľným nástrojom na vylepšovanie v domácnosti. Vyvŕta dieru, pritiahne alebo uvoľní skrutky, dokonca vám pomôže pri sekaní tvrdších materiálov. Príklepová vŕtačka môže vyzerať ako akákoľvek iná vŕtačka, no slúži iným účelom a má viacero predností. Ako už meno tohto nástroja naznačuje, je vybavená príklepom, ktorý vám umožní vŕtanie do tuhých povrchov.

Na čo sa zamerať pri výbere príklepovej vŕtačky?

 

Príklep

 

Príklepové vŕtačky majú dve funkcie, obyčajnú vŕtaciu funkciu a príklepovú. S príklepom môžete vŕtať do tvrdšieho materiálu, napríklad betónu.

 

Ako funguje príklep? Vrták je poháňaný rotačným pohybom, ku ktorému je pridaný príklep. Príklep ženie vrták veľkou rýchlosťou smerom dopredu a späť, čo vŕtaniu pridáva na sile. Je to, akoby ste pri vŕtaní po vrtáku z vrchu búchali kladivom, aby sa lepšie „prebil“ cez tvrdý materiál. Funkcia príklepu sa dá regulovať a pri práci s mäkším materiálom ho môžete vypnúť úplne.

 

Kedy využijete príklep?

  • Keď potrebujete pripevniť nové poličky do tehlovej alebo betónovej steny vo vašom byte,
  • pri inštalácii vstavaného nábytku,
  • v prípade zatepľovania domu (ak potrebujete polystyrén alebo iný izolačný materiál prichytiť o fasádu domu, najprv do nej musíte vyvŕtať diery),
  • pri murárskych prácach, pri inštalovaní elektrických skríň a iných upínačov.

 

Nastaviteľný krútiaci moment

 

Vďaka krútiacemu momentu si viete nastaviť silu vŕtania. Vysoký krútiaci moment budete potrebovať pri vŕtaní do tvrdšieho materiálu, zatiaľ čo na vŕtanie do dreva vám postačí aj nižšie nastavenie.

Zdroj energie

 

Ako u väčšiny zariadení, príklepovú vŕtačku nájdete v bezdrôtovej verzii, ako aj vo verzii s napájacím káblom. Bezdrôtové vŕtačky vás neobmedzujú v pohybe, no vybitá batéria môže prerušiť vašu prácu a predĺžiť tak pracovný čas. S pripojením na zdroj energie pracujete nepretržite, no dostanete sa len tak ďaleko, ako vám to kábel dovolí.

Je značka dôležitým predpokladom kvality?

 

Ak premýšľate o kúpe príklepovej vŕtačky, môžete si vybrať z radu možností, či už ju potrebujete na menšie, alebo náročnejšie práce okolo domu. Tí, ktorí hľadajú kvalitu by sa mali obhliadnuť po zvučných menách značiek, ako je napríklad Makita.

 

Medzi hlavné výhody značky patrí dlhoročná tradícia a odhodlanie prinášať svojim zákazníkom kvalitu a skvelé výsledky. Tie značke Makita zabezpečili popredné priečky v rebríčku výrobcov nástrojov.

 

Bohatý výber príslušenstva vám zaručí, že si hravo poradíte s akoukoľvek namáhavou prácou. Značka so sebou navyše prináša aj možnosť rýchleho servisu v prípade poruchy.

 

Materiál použitý na výrobu elektrického náradia je prvotriedny, preto vám vŕtačka sadne do ruky ako uliata a práca s ňou bude radosťou. Ušetríte si čas a energiu, no zároveň dosiahnete profesionálne výsledky.