Kosenie trávy v záhrade patrí medzi základné procedúry starostlivosti o dom každého domáceho kutila. Táto činnosť nepatrí medzi tie najobľúbenejšie, ale s kvalitným a spoľahlivým pomocníkom sa môže stať hračkou pre každého z vás. Ako si teda správne vybrať kosačku tak, aby spĺňala aj vaše najtajnejšie očakávania? Pozreli sme sa na to spolu s odborníkmi a tu je výsledok.

Kosačky na trávu slúžia hlavne na údržbu trávnikov a sú neoddeliteľnými pomocníkmi majiteľov domov a záhrad. Výber kosačky preto nesmieme podceňovať. Zlé rozhodnutie nás totiž môže sprevádzať ešte niekoľko rokov. Sekanie trávy napomáha jej rastu, hustote a zdravo vyzerajúcim trávnikom, za ktoré sa naozaj nebudete musieť hanbiť.

Ako si vybrať kosačku na trávu?

Ešte pred samotnou kúpou si musíte ujasniť tri základné veci: akú veľkú plochu chcete kosiť, čí máte prístup k zdroju elektrickej energie a aký terén sa chystáte upravovať.

Rozmery trávnatej plochy

Elektrické kosačky si hravo poradia s trávnikmi a menšími plochami. Sú ľahké, jednoducho sa ovládajú a poradia si aj s kosením užších priestorov. S čím ale treba počítať? Takéto kosačky musia mať nablízku zdroj elektrickej energie a vy tak budete za sebou ťahať otravný napájací kábel, ktorý bude obmedzovať vzdialenosť, na akú môžete kosiť.

Benzínové kosačky naopak nájdu uplatnenie všade tam, kde sa nachádzajú rozsiahle pozemky a veľké plochy. Sú výkonnejšie ako tie elektrické a disponujú pohonom kolies, takže kosačku nemusíte tlačiť. Poradia si aj s rôznorodosťou terénu.

Zdroj elektrickej energie

Benzínová kosačka zdroj elektrickej energie nepotrebuje, čo ju robí značne nezávislejšou, avšak aj hmotnostne ťažšou, keďže je do nej potrebné nalievať pohonné hmoty.

Pri benzínových kosačkách sa zamerajte hlavne na ich hlučnosť, výkon a spotrebu, štartovanie a ekologické riešenie. Kosačka by nemala byť príliš hlučná a nemala by vám ani siahať hlboko do vrecka. Spotreba by mala byť primerane ekologická a správny výkon by vám mal zabezpečiť dokonalé výsledky.

Kosačky s košom na trávu

Premýšľali ste, že ušetríte, ak si nekúpite kosačku s košom na trávu? Robíte chybu. Nielen, že vám tento faktor uľahčí prácu, lebo zbiera trávu za vás, ale podľa mnohých odborníkov je to aj najlepšie riešenie pre vašu trávu. Kôš však treba nastaviť do správneho čo najmenšieho uhla, aby zblúdilá tráva nezostávala na vašom trávniku za kosačkou.

Výška kosenia

Kvalitná kosačka by mala byť vybavená centrálnym nastavením výšky kosenia. Pri lacnejších modeloch sa môžete stretnúť s jednotlivým nastavovaním výšky kosenia pre každé koleso, čo zbytočne skomplikuje vašu prácu. Táto investícia sa určite oplatí.

Elektrická verzus benzínová kosačka – záverečné porovnanie

Elektrické kosačky sú všeobecne tichšie, lacnejšie a ekologickejšie. Ak porovnáme spotrebné ceny elektrickej energie a benzínu, lacnejšia je aj ich prevádzka. Za elektrickú kosačku zaplatíte už na predajni menej. Hodí sa však iba na malé plochy, lebo má menší a obmedzený výkon.

Benzínová kosačka má robustnejšiu konštrukciu, a tak sa manipulácia stáva obtiažnejšou. Pohon všetkých kolies však zabezpečí, že pri kosení nemusíte kosačku tlačiť a ide presne tam, kam chcete. Je výkonnejšia, za čo si však aj priplatíte. Hodí sa hlavne na väčšie plochy a nie je obmedzená zdrojom elektrickej energie.

Plusy a mínusy jednotlivých produktov si treba dobre zvážiť a netreba sa ani báť obrátiť sa na odborníkov a predajcov. Ušetríte si tak množstvo energie a trápenia a možno sa aj pre vás kosenie stane relaxom. Pri väčšine záhrad vám bude stačiť kvalitná elektrická kosačka, ktorej používanie bude zábava a vy si tak oddýchnete aj pri práci okolo domu.