Do našich domácností už začína prenikať viac a viac slnka a to pomaly odhaľuje v šere neviditeľnú špinu a zanesenie aj na obkladačkách a dlažbe. Správne zvolené obklady a dlažby možu byť skvelým dizajnovým prvkom miestnosti, no nesmiete zabúdať na ich údržbu. Každý typ a materiál si zaslúži príslušnú starostlivosť aby sme zachovali nie len jedinečný vzhľad dlažieb ale v prvom rade aj ich funkčnosť. Inšpirujte sa zopár tipmi a možno aj menej obvyklými spôsobmi.

Keramické dlažby a obklady

Stálicou na trhu s dlažbami už roky ostáva keramika. Aj napriek novým a často meniacim sa trendom patria keramické obklady a dlažby k dlhodobo najžiadanejším. Ich živnotnosť sa priamo odvíja od používania a hlavne čistenia, ktoré by malo vychádzať zo špecifikácie materiálu. Predídeme tak zbytočnému poškodeniu.

Základným pravidlom pri čistení keramických obkladov a dlažieb je - v žiadnom prípade nepoužívajte čistiace prostriedky s brúsnou abrazívnou zložkou. Aj keď napáchané škody možno nebudú viditeľné voľným okom, vytvoria sa ryhy ideálne pre usadzovanie nečistôt a špiny. Preto vám odporúčame používať vždy prostriedky na keramiku určené, prípadne neagresívne saponáty.

Niekedy vám pomôžu obyčajné babské recepty ako napríklad ocot, šťava s citrónu alebo zmes jedlej sódy a teplej vody.

Zanesené špáry

Najväčším problémom väčšiny gazdiniek bývajú práve špáry. Tie sa radi sfarbia do akejkoľvek podoby no zásadne neostanú v tej pôvodnej. Ani v tomto prípade neodporúčame agresívne čistiace prostriedky. Riskujeme totiž vydratie a ošúpanie výplňového materiálu, ktorý drží obklady pokope.

Na čistenie odporúčame prípravky s dezinfekčným účinkom prípadne tie, ktoré sú obohatené o bieliaci účinok. Výraznou pomôckou môže byť aj parný alebo vysokotlakový čistič, ktorý túto pracnú činnosť zvládne hravo za vás a za pár minút. Do pozornosti by sme vám ako príklad mohli dať vysokotlakový čistič Kärcher. Je ideálny na ľahké príležitostné čistenie dlažieb, no využijete ho napríklad aj okolo domu, pri čistení áut, bicyklov alebo balkóna či terasy. Rotačná tryska uvoľní aj pevne prichytené nečistoty a je len na vás, akou výbavou obohatíte svoju domácnosť.

Vaše mamy by vám na čistenie mohli odporučiť zmes jedlej sódy, kypriaceho prášku a bielej kriedy. Pridajte teplú vodu a vytvorte tak zmes, ktorá dokáže účinne bojovať so zažranou špinou v špárach. Naneste ju napríklad na zubnú kefku a môžete sa pustiť do práce.

Glazovaná dlažba

Ak vo vašej kuchyni máte napríklad takúto dlažbu, ktorej najväčšou výhodou je hladký povrch, upratovanie máte na polovicu vyhraté. Tento typ dlažby má totiž ušľachtilý a nepresakujúci povrch, na ktorom sa nečistoty tak ľahko neusadia.

Vzniká nanesením tenkej vrstvy glazúry na už pripravený základ keramickej dlažby. Povrch glazúry je jednoliaty a preto vám ubudnú starosti s čistením špár či iných nerovnomernosti.

Údržba glazúry

Čo sa týka údržby, tá je bezproblémová. Usadzovanie špiny je minimálne. Glazovaná podlaha sa vyznačuje tým, že nenasakuje žiadne kvapaliny. Vy sa preto nemusíte báť flakov z vína alebo rozliatej vody či mlieka. Pokiaľ sa však nejakej nečistote podarí predsa len usadiť, jednoducho ju odstránite teplou vodou s prímesou saponátu alebo iného bežného čistiaceho prostriedku na podlahy.

Aj tu sa ale však musíte vyhnúť prostriedkom s vysokým obsahom abrazívnych zložiek. Zásadne na čistenie nepoužívame práškové čistiťe ani čistiace piesky. Paradoxne by sme sa mohli dostať do situácie, kedy na podlahe vytvoríme neustálym čistením viac a viac škrabancov a rýh a tým viac špiny by sa na povrchu usádzalo.

Je teda len na vás, či investujete do glazovanej podlahy a učetríte tak čas pri upratovaní alebo radšej ostanete verní overenej klasike v podobe keramických kachličiek. Tak či onak treba obom variantom venovať dostatočné množstvo času a údržby a rozhodne radíme používať aj výrobcami odporúčané čistiace prostriedky. Zabezpečíte tak dlhodobú funkčnosť obkladov a dlažieb spolu s krásne čistým a udržiavaným interiérom vašej domácnosti.