Ak ste už investovali do plastových okien určite očakávate, že táto investícia sa vám časom vráti v podobe ušetrených peňazí za energie. A aj keď ich nemusíte brúsiť a lakovať, ako to bolo v prípade drevených okien, plastové okná si zaslúžia vašu pozornosť a dvakrát ročne aj menšiu údržbu. Len tak totiž splnia svoj účel - budú dobre brániť úniku tepla a šetriť váš rodinný rozpočet.

Výhody plastových okien

Plastové okná majú skvelé teploizolačné vlastnosti, minimálne nároky na údržbu a viac ako päťdesiat ročnú životnosť. Pri výrobe plastových rámov dochádza k minimálnemu ekologickému znečisteniu a sú stopercentne recyklovateľné. Pomáhate teda nie len sebe a svojmu rozpočtu ale tak trochu aj prírode samotnej.

Pravidelná údržba

Hádam základným krokom pri údržbe okien je ich umývanie. Máloktorá gazdiná radí túto činnosť medzi jej obľúbené domáce práce, no priemerne ju vykonávame dvakrát do roka - na jar a pred zimou. Zo sklom si poradí snáď asi každá žena no umytie rámov okien môže byť náročnejšie.

Ak máte okná čerstvo nainštalované, nezabudnite strhnúť ochranné pásky čo najskôr a zbavte okná prebytkov stierky či malovky. Záležať si dajte hlavne na umývaní rámov z vonkajšej strany, keďže tie sú neustále vystavované vplyvom prírody a počasia. Peľ, prach a iné nečistoty sú v dôsledku UV žiarenia doslova zapekané do rámu. Tým sa značne predlžuje a sťažuje proces čistenia.

Neodporúčame používať prostriedky s drsnou šturkútov a ani čistiť rámy okien nasucho lebo horzí, že povrch rámu poškriabete a odriete.

Ak si túto činnosť chcte urýchliť a spríjeniť, zaobstarajte si inovačný vysávač na okná. Tieto vysávače disponujú elektrickým odsávaním vody a vy tak popri umývaní okien nenarobíte viac škody ako poriadku. Vysávače značky Kärcher kombinujú sprejovú fľašu a stierku, ktoré maximálne zefektívnia čistenie okien a zabezpečia dokonalé výsledky. Sú navyše aj hygienické, keďže čistá voda, určená na umývanie neprichádya do kontaktu s tou znečistenou a odsávanou.

Kľučky, tesnenie a okenné kanáliky

Kľučky sa vplyvom pravidelného používania uvoľnia a preto je dobré ich aspoň dvakrát za rok dotiahnuť. Toto pravidlo platí aj pri úchytoch. Ako sa k úchytom dostať? Nie je to nič zložité, len nadvihnite kryt pod kľučkou, otočte ho do vodorovnej polohy a dostanete sa tak k šróbom.

Aj kovanie musíme aspoň raz ročne namazať olejom tak, aby nezatuhlo. Výhodou kovaní je pevnosť, odolnosť, dlhá životnosť, bezpečnosť manipulácie a hlavne možnosť presného nastavenia.

Vďaka kovaniu máte možnosť nastaviť si účinnosť tesnenia, tepelnej alebo zvukovej izolácie a môžete si pravidelne prispôsobovať aj takzvaný letný a zimný režim vašich plastových okien.

Letný režim

V lete odporúčame zvoliť o niečo voľnejšie zavesenie kovania. Zabezpečíte si tak lepšie prúdenie vzduchu v dome či byte.

Zimny režim

V zime je naopak lepšie nastaviť kovanie o niečo tesnejšie preto, aby ste zamedzili únikom tepla. Aj toto drobné nastavenie dokáže prirodzene zvýšiť teplotu vo vašej domácnosti a vy tak môžete ušetriť niekoľko desiatok eur za vykurovanie.

Kadžého pol roka by ste mali tesneniu dopriať výživnú olejovú kúru. Použiť môžete napríklad silikónový olej, ktorý spomalí prirodznený proces stranutia gumového tesnenia a zabezpečí mi pružnosť a spoľahlivosť.

Čo so zažltnutým rámom

Zažltnutie rámov je častým problémom hlavne starších plastových okien a okien z nekvalitných a lacných profilov neznámych značiek. Rolu tu určite zohráva aj spomínané UV žiarenie, ktoré degraduje materiál, z ktorého je okenný rám vyrobený. Máte preto plné právo okná reklamovať u výrobcu.

Dobrá rada na záver

Údržbe okna sa treba venovať nie len počas každej sezóny ale aj pred jeho reklamáciou. Ak zanedbáte údržbu a pokyny, ktoré zadáva výrobca, môže sa stať, že záručné plnenie bude zamietnuté. Vy si tak priplatíte aj za výjazd technika, ktorý zabezpečí údržbu za vás. Každoročnú údržbu naozaj zvládnete aj svojpomocne, keďže si vyžaduje iba chvíľku z vášho času a skutočne skromnú výbavu.

Prvýkrát vám čístenie a údržba okien možno zaberie viac času, ale časom sa jednotlivé úkony stanú rutinou. Odmenou za vašu starostlivosť budú krásne čisté a žiarivo biele okná v tej najlepšej kondícii.