Snáď v každej domácnosti sa nájde kus čalúneného nábytku. Či už je to pohovka, stolička alebo kreslo. Ak máte psa, deti, alebo len neporiadneho manžela, ktorý rád večeria na gauči a pri televízii, môže byť pre vás čalúnenie hotovou nočnou morou. Fľaky sa robia rýchlo, no čistenie je náročné a zdĺhavé. Máte už toho dosť? Tu je niekoľko rád, ako dať navždy zbohom špine a fľakom na čalúnení.

Domáce čistenie pohoviek

Pri nákupe sedačky sa vás v obchodnom dome snaží predajca presvedčiť, aby ste si rovno zakúpili aj prostriedok na jej čistenie. Predávajú sa väčšinou prípravky na báze suchej peny, ktoré treba používať podľa návodu na nich uvedenom. Naša rada je, aby ste najprv odskúšali tento prípravok na mieste, ktoré nie je vidieť. Prípravok môže byť nevhodný a vy tak môžete okrem fľaku na sedačke spôsobiť ešte viac škody.

Na sucho či na mokro?

Pri mokrom čistení vám príde na pomoc stroj, ktorý strieka na povrch čalúnenia vodu s čistiacim prostriedkom a následne ju ihneď aj odsáva späť do zásobníka. Výhodou je, že tento spôsob v určitej miere redukuje prach, roztoče či nepríjemné pachy, ktoré sa z pohovky môžu vylučovať pri suchom čistení a je určený na bežné nečistoty.

Suchou cestou je mechanické čistenie vákuovým strojom. Do čalúnenia sa aplikuje horúca chemikália alebo suchá pena. Zvyšky týchto látok sa následne vysávajú silným prúdom vzduchu. Tento náročnejší spôsob odporúčame pri dlhodobo nečistených materiáloch.

Vyčistite každý materiál

Látkové čalúnenie

Pri klasických sedačkách máte niekoľko možností, ako čistiť. Môžete použiť vodu s trochou pracieho prášku, penový čistič na špecifické škvrny alebo vysávač s možnosťou mokrého vysávania.

cistenie-pohovky.jpg

Tip: Rozmýšľate, ako oživiť farbu vašej pohovky? Pretrite svoj gauč s vlhkou handrou s trochou octu. Tento roztok nielen vyčistí niektoré škvrny, ale dodá farebnej látke aj žiarivý vzhľad.

Kožené sedačky

O koži sa hovorí, že je síce drahšia, no netreba sa o ňu toľko starať. Nie je však pravda, že vám bude stačiť iba navlhčená handrička. Aj koža si vyžaduje svoju opateru.

Každý výrobca vám poradí, čo je na jeho typ sedačky to najlepšie. Ak si kúpite impregnáciu u výrobcu, použijete len to, čo sa odporúča, a tak si lepšie ustrážite aj prípadnú záruku na svoju pohovku. Odporúča sa používanie výhradne bielej handry, ktorá vplyvom čistiacich prostriedkov nepúšťa farbu do sedačky. Bokom môžete odložiť hrubé látky či kefy, ktorými by ste mohli svoju sedačku značne poškodiť.

cistenie-pohovky.jpg

Tip: Zvláštna, no zaručene overená kombinácia. Namiešajte ocot s ľanovým olejom v pomere 1:1 a poradíte si so škvrnami aj na svetlej koži.

Pohovky z ekokože

V prvom rade zahoďte všetky chemické prostriedky a prípravky určené pre pravú kožu aj so všetkými drsnými kefami. Väčšinou vám na bežné čistenie postačí handra namočená vo vode, prípade v mydlovom roztoku s neutrálnym pH. Odporúčame vám však prípravky priamo určené na tento materiál. Predídete tak zbytočným škodám.

Alternatívne riešenie: Parné čističe

Ak ste už unavení z ručného drhnutia sedačiek, máme pre vás riešenie. Odborníci mnohých svetových značiek prišli s hygienickou a ekologickou alternatívou chemického a iného čistenia. Parné čističe, ako napríklad tie od značky Kärcher, vyčistia väčšinu tvrdých povrchov rýchlo, pohodlne a bez použitia chemických čistiacich prostriedkov. Čistenie prebieha za pomoci účinnej horúcej pary, ktorá šetrí peniaze a zdravie celej rodiny. Dokonca vám aj ušetrí čas, keďže celý tento proces zvládnete rýchlejšie ako bežné umývanie.

Rada nad zlato

Ak si už skutočne neviete rady, existuje mnoho profesionálnych firiem, ktoré sa zameriavajú na tepovanie a čistenie sedačiek. Niekedy niet nad radu odborníka, takže nemusíte zbytočne riskovať, experimentovať a spôsobiť ešte viac škody, ako spôsobilo napríklad víno rozliate na vašej pohovke.