Zima trávniku ešte nikdy nijako extrémne neprospela. Je aj váš trávnik po zime zničený a vôbec sa nepodobá tomu, ktorý zvykne krášliť váš dvor či záhradu v lete? Pozrime sa teda na to, ako ho znova prebrať k životu.

Mnohí ľudia rozmýšľajú o trávniku ako o zelenom povrchu pod nohami. Nepoškodený a uhladený trávnik je vizitkou a snom každého záhradkára a domáceho kutila. Zima však trávniku jednoznačne neprospela. Mráz, sneh, striedanie teplôt, to všetko trávnik môže poškodiť a zničiť. Tohto roku bolo snehu viac ako po minulé roky, a preto treba zelenému kobercu pri vašom dome venovať zvýšenú pozornosť. Práve jar je tým obdobím, kedy sa trávnik potrebuje zregenerovať po náročnom zimnom období.

Prvé kroky k vysnívanému trávniku

Predtým, ako začnete s kosením trávy, trávnik treba dôkladne očistiť od machu, odumretých rastlín, listov, vetvičiek a suchej trávy. Nasleduje prevzdušnenie (vertikutácia). Je to asi to najlepšie, čo môže záhradkár pre svoj trávnik urobiť. I keď bude váš zelený koberec chvíľu vyzerať hrôzostrašne, prevzdušnenie zlepší prístup vzduchu, tepla a svetla a znásobí priesak vody a potrebných živín ku koreňom. Pri vertikutácii zničíte silnú nepriepustnú povrchovú vrstvu trávnika a dochádza aj k likvidácii buriny, čo patrí medzi veľké výhody.

Na prevzdušnenie používajte špeciálne hrable s dlhou násadou, alebo elektrický či motorový vertikutátor na väčšie plochy. Tieto nástroje za pomoci svojich nožov pôdu prekypria a vyhrabú starú a odumretú biomasu.

Dôležité hnojenie a živiny

Aby ste si zabezpečili hustý a zelený trávnik, musíte mu dodať dostatok dusíka i ostatných živín. Hnojenie napomáha tráve, aby sa presadila v súboji s burinou a machom, čo predíde zbytočným chorobám trávnika a ochráni to aj vašu peňaženku.

S hnojením je treba začať hneď na jar. Hnojenie sa však neodporúča počas slnečných dní, kedy slnko v kombinácii s hnojivom môže trávu spáliť. Trávnik sa snažte hnojiť rovnomerne, aby ste predišli farebným fľakom. Menej zeleným plochám sa totiž dostalo menej živín.

Závlaha

Nutnosť závlahy je neopísateľná, keďže aj prehnané sucho dáva trávniku zabrať. Tráva zhnedne a zvädne a už len ťažko dorastie do plnej krásy. Dbajte preto na pravidelné a výdatné polievanie. Bez toho totiž váš vysnívaný zelený trávnik nevypestujete.

Kosenie trávnika

Kosenie povzbudzuje k rašeniu nových výhonkov, čím sa trávnatý koberec zhusťuje a vytláča zo seba burinu. Ideálne je, ak trávnik kosíte dva až trikrát do týždňa. Pozor si treba dávať na prehnané kosenie a minimálnu výšku trávnika, aby ste nevytvorili beztrávnaté lysiny.

Aby ste sa o trávnik vedeli dobre postarať, musíte si zabezpečiť aj kvalitnú techniku. Pri kosení viackrát do týždňa potrebujete aj efektívnu kosačku, ktorá vám s tým hravo a rýchlo pomôže.

Pre hrboľaté a nerovnomerné povrchy s ťažko prístupnými miestami odporúčame kosačku s pojazdom. Na malé plochy v okolí domu vám pokojne postačí aj elektrická kosačka na trávu. S takouto kosačkou sa ľahko manipuluje a zvládne to každý člen rodiny, i keď treba za sebou ťahať napájací kábel. Akumulátorová kosačka tento problém napríklad vyrieši za vás. Ponuka kosačiek sa líši a vy si tak môžete vybrať svoju značku a kosačku, ktorá uspokojí potreby vašej záhrady.

Veríme, že aj naše rady vám pomôžu znova oživiť váš trávnik a nanovo v ňom prebudiť jeho bývalú krásu. Teplejšie dni sa blížia, tak nech sa nemusíte pred návštevou hanbiť sedieť na terase obklopenej nepekným trávnikom.